Linux Webhosting Logo
Home
Webhosting Nieuws
Wat is Linux Webhosting
Website Webhosting
Webhosting FAQ
Dedicated Servers
Deelnemer info
Adverteren
Links
Contact info
Voorwaarden
Sitemap
Op tweemiljoenste .nl-domeinnaam is nog niks te vinden
AMSTERDAM - Sneller dan verwacht heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de tweemiljoenste .nl-domeinnaam ingeschreven. De organisatie had de mijlpaal pas volgende maand verwacht, maar donderdag om 14.16 uur kwam de aanvraag voor de tweemiljoenste al binnen.

De eigenaar van shop4business.nl is Marcel van der Ark uit Groningen. Zoals bij veel domeinnamen die eindigen op .nl is er (nog) geen website verbonden aan deze domeinnaam. Van der Ark en het bedrijf dat zijn aanvraag afhandelde, Adix Hosting, krijgen vrijdag een trofee uitgereikt.

Computers op internet herkennen elkaar aan een unieke cijfercode, het zogenaamde ip-nummer. Domeinnamen zijn ingevoerd om gebruikers een makkelijker te onthouden internetadres te bieden. Speciale servers op internet – domain name servers, een soort telefoonboeken – zetten de domeinnamen om naar het ip-adres.

De SIDN heeft geen idee hoeveel domeinnamen er werkelijk in gebruik zijn. De aanvrager is niet verplicht om er een website ‘aan te hangen’. Soms worden namen alleen geregistreerd om er een slaatje uit te slaan. Enkele jaren geleden toen de internethype een hoogtepunt bereikte, werden er grove bedragen neergeteld voor sommige domeinnamen.

'Een kort adres is zeldzaam geworden: alle minimumvarianten met maar twee letters zijn op', zei Ben Geerlings van de SIDN in april van dit jaar, toen het 20-jarig bestaan van .nl werd gevierd. Vrijwel elk woord uit de ‘dikke’ Van Dale (223 duizend begrippen) is al vergeven. Geerlings: 'Maar met creativiteit kom je nog heel ver'. Zo claimde de overheid watvooreikelbenjij.nl voor een campagne. Een webadres mag maximaal 63 tekens bevatten.

Nederland is na Duitsland (.de) en Groot-Brittannië (.uk) het populairste landendomein ter wereld. De Britten hebben zes miljoen namen geregistreerd, de Duitsers tien miljoen. Zo’n 75 miljoen domeinnamen zijn verdeeld over slechts tien landen. Met gemiddeld zeventien domeinnamen per honderd inwoners is Nederland het drukst ‘bedomeinde’ stuk van internet.

Directeur Roelof Meijer denkt dat het aantal domeinnamen in Nederland zo groot is, omdat het land beschikt over een groot aantal breedbandverbindingen. Nagenoeg elk bedrijf heeft inmiddels een domeinnaam, aldus Meijer. ‘De groei komt nu nog vanuit het bedrijfsleven, maar in de toekomst zullen voor particulieren nieuwe webadressen aanvragen. We zijn ook erg creatief in het bedenken van nieuwe domeinnamen. We laten ons niet snel van de wijs brengen als een domeinnaam niet meer beschikbaar is.’ Zo blijkt er een groot aantal varianten vastgelegd van www.2miljoenste.nl, de website waarop SIDN het bereiken van de mijlpaal viert.

Nederlanders bleken ook het fanatiekst in het aanvragen van namen voor het .eu-domein, de 'landennaam’ voor de Europese Unie. Toen op 7 april de registratie voor het grote publiek begon werden er in de eerste vier uur ruim 700 duizend aanvragen gedaan bij Eurid, de instantie die verantwoordelijk is voor registratie van dit top level domein. Daarvan kwamen er 100.445 uit Nederland.

De meest aangevraagde domeinnaam bleek sex.eu. Een van die aanvragen werd ingediend door het kerkgenootschap de Volle Evangelie Gemeente Rehoboth uit het Nederlandse Eersel. Het was de bedoeling op de nieuwe site uit te leggen ‘hoe geweldig seks is op de manier zoals God het heeft bedoeld’, aldus bestuurslid C. Vermeulen tegenover het webtijdschrift ZDnet.nl.

Begin juli meldde Eurid dat er twee miljoen Europese domeinnamen zijn vastgelegd, waarvan ruim een tiende (237.259) uit Nederland.

Drie weken later werden 74 duizend aanvragen opgeschort. Het bleek te gaan om domeinennamen die door drie bedrijven waren geclaimd – louter met het doel die met winst weer door te verkopen. De regelementen van Eurid verbieden dat.

 Bron: volkskrant.nl

 
 
 

Content © 2006

?>?>