Linux is open source software. Dit lees je overal maar wat dat precies inhoud is minder bekend. Open source software zijn programmas welke vrij worden gedistribueerd. De software zelf kost dan ook geen geld. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar liefdadigheidswerk is. Integendeel. Veel bedrijven werken enkel en alleen maar met open source software.
Klanten willen bijvoorbeeld een programma en kunnen dit zelf gratis zoeken. Maar indien ze adviezen willen, of dit geheel op maat laten maken dan huren ze hiervoor een bedrijf in. Met software van grote bedrijven zoals van Microsoft is dit alleen mogelijk indien Microsoft hier zin in heeft. De concurrent krijgt de broncode niet te zien. Bij open source krijgt iedereen de code te zien en kan iedereen het dus aanpassen.
Om het makkelijker in te beelden is het wat te vergelijken met andere beroepen buiten de ICT om. Als iemand een tekst, bijvoorbeeld voor een website of boek, geschreven heeft zit hier auteursrecht op. Niemand mag deze tekst gebruiken, dupliceren, verkopen of veranderen tenzij de auteur toestemming geeft. Dit is duidelijk geen open source.
Neem dan een schilder. Een kwast tegen een muur zetten kan iedereen. Schilderen is dan ook een vrij beroep. Toch wordt er geld voor gevraagd. De schilder verdiend zijn geld met zijn uren en grondstoffen welke hij in moet kopen, eventueel kilometers en startkosten. Maar niet voor een licensie. Als de klant de volgende dag een andere schilder in wil huren is hij daar vrij in. Er staat nergens beschreven dat het huis nu niet meer door iemand anders beschilderd mag worden. De klant betaald geen licensie, concurrentiebeding etc. Hij hoeft alleen de schilder de volgende keer in te huren als hij tevreden is geweest. Er is ook niet echt een geheim van de smid. De ene schilder is gewoon ervarener, beter of heeft een betere click dan een andere. Het is te vergelijken met open source.
Bekende open source software zijn Linux, Mozilla Firefox en bijvoorbeeld het Joomla CMS. Zie voor meer informatie Open Source Websites.nl. |