Linux Webhosting Logo
Home
Webhosting Nieuws
Wat is Linux Webhosting
Website Webhosting
Webhosting FAQ
Dedicated Servers
Deelnemer info
Adverteren
Links
Contact info
Voorwaarden
Sitemap
punt nl 20 jaar hét domein van Nederland
20 euro korting voor twintigjarigen
Dinsdag 25 april 2006 is het precies twintig jaar geleden dat de eerste Nederlandse internetdomeinnaam werd geregistreerd: cwi.nl. Hiermee schreef Nederland wereldgeschiedenis: het was namelijk het eerste geregistreerde landendomein ter wereld. Om twintig jaar .nl te vieren, krijgen de eerste 500 personen die op 25 april twintig jaar worden 20 euro korting bij registratie van een .nl-domeinnaam.

Piet Beertema (www.godfatherof.nl) registreerde in 1986 namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste ter wereld een 'landen top level domein' (zoals .nl, .be, .de en .it). Momenteel zijn er in Nederland bijna 1,9 miljoen .nl-internetadressen vastgelegd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). In slechts twee andere landen zijn er meer landendomeinnamen geregistreerd: in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

SIDN
Tussen 1986 en 1996 registreerde Piet Beertema de domeinnamen nog zelf. De regels voor het aanvragen van een domein waren in die beginperiode zeer streng. Zo was het alleen voorbehouden aan organisaties, die er bovendien maar één mochten claimen. De angst dat domeinnamen 'op' zouden raken, was groot. Vandaag de dag geldt een veel liberaler beleid en zijn domeinnamen door iedereen aan te vragen. De toenemende groei van het aantal .nl-domeinnamen en het grote belang van .nl leidde in 1996 tot de oprichting van SIDN op initiatief van Boudewijn Nederkoorn, directeur van SURFnet, Ted Lindgreen, directeur van Nlnet en Piet Beertema. SIDN was een van de eerste officiële organisaties ter wereld die de uitgifte van landendomeinnamen regelt.

Internationaal
Nederland loopt internationaal gezien voorop waar het gaat om internettoepassingen. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het hoogste aantal domeinnamen per 100 inwoners, namelijk 12. De markt is in de loop van de jaren steeds professioneler geworden. Dit geldt ook voor alle zaken die verband houden met .nl. Van uitgifte en registratie, wereldwijd, tot juridische aspecten en debatten over toekomstig beleid met betrekking tot .nl-domeinnamen.

Jubileumwebsite
In het kader van het twintigjarig jubileum heeft SIDN een speciale website geopend: www.20jaar.nl (online vanaf 24 april). Naast informatie over de ontstaansgeschiedenis en andere wetenswaardigheden over het .nl-domein kunnen bezoekers hier zelf vertellen wat twintig jaar .nl hen heeft gebracht: die geweldige nieuwe baan, je prachtige huis, misschien wel een bloeiend bedrijf of zelfs je relatie. Steeds meer Nederlanders hebben rechtstreeks van alles te danken aan 'punt nl'.

Twintig euro korting
Daarnaast is SIDN een kortingsactie gestart. Wie op 25 april 2006 twintig jaar wordt, krijgt twintig euro korting bij registratie van een .nl-domeinnaam. In de praktijk betekent dit in de meeste gevallen dat het domein niets kost, net als twintig jaar geleden. Op www.20jaar.nl staat omschreven hoe je daarvoor in aanmerking komt. De actie geldt voor de eerste vijfhonderd mensen die zich aanmelden.

Over SIDN
SIDN is sinds 1996 verantwoordelijk voor de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen. Door flexibiliteit, kennis en expertise heeft SIDN vanaf het begin zonder wetgeving deze registratie in goede banen geleid. Zowel organisaties als particulieren kunnen een .nl-domeinnaam aanvragen. Dat gebeurt via zogenaamde Deelnemers, die de rol van intermediair vervullen tussen de aanvrager van een domeinnaam en SIDN. Deze bijna 2000 Deelnemers zijn onder meer bedrijven die websites hosten en internettoegang leveren, maar ook multinationals, merkenbureaus en reclamebureaus.

www.20jaar.nl / www.sidn.nl

 
 
 

Content © 2006

?>?>