Linux Webhosting Logo
Home
Webhosting Nieuws
Wat is Linux Webhosting
Website Webhosting
Webhosting FAQ
Dedicated Servers
Deelnemer info
Adverteren
Links
Contact info
Voorwaarden
Sitemap
SIDN akkoord met invoering numerieke domeinnamen
De SIDN voert voorlopig geen Internationalized Domain Names (idn) in. Wel wordt de registratie van domeinnamen met alleen getallen mogelijk.

6 reacties  Door Edwin Feldmann 
Dat meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De organisatie neemt alle voorstellen over die zijn voortgekomen uit het Domeinnaamdebat 2006. Door de invoering van het idn-systeem uit te stellen, wordt het voorlopig niet mogelijk om bijzondere letters, accenten of tekens in webadressen op te nemen.

Volgens de SIDN is de vraag naar dit soort adressen klein en is het lastig in te voeren. Bovendien kan het gebruik van internationale domeinnamen tot verwarring leiden, vreest de stichting.

 Wel kiest de SIDN ervoor om domeinnamen met alleen cijfers, de zogenoemde numerieke adressen, te gaan uitgeven. Hierdoor wordt het mogelijk om een adres als 9292.nl te registreren.

De invoering van numerieke adressen gebeurt overigens zonder restricties. Tijdens het Domeinnaamdebat werd onder meer gesproken over het uitsluiten van bepaalde nummercombinaties zoals telefoonnummers of rekeningnummers. Daar wordt nu helemaal vanaf gezien. Wanneer de registratie van numerieke adressen precies van start gaat, is nog onduidelijk, aldus een woordvoerster.

Arbitrage
Tot slot voert de SIDN een nieuwe arbitrageregeling in. Wie een dispuut heeft over een domeinnaam en een arbitragezaak wil aanspannen, moet door de nieuwe regeling eerst een bemiddelingsprocedure doorlopen.

Bij een dispuut wordt eerst via bemiddeling geprobeerd tot een oplossing te komen. Als de bemiddeling (mediation) mislukt, is de eigenaar van het betwiste domein verplicht om mee te doen aan een vervolgprocedure. Daarbij kunnen de partijen kiezen uit de bestaande arbitrageregeling of voor een administratieve procedure (de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy, UDRP, geheten). De UDRP is een geschillenregeling voor domeinnamen die in 1999 is opgesteld door ICANN, de organisatie die wereldwijd belast is met de uitgifte van domeinnamen.

De nieuwe SIDN-arbitrageregenling is bedoeld als alternatief voor een gang naar de rechter. Dankzij de vernieuwingen moeten ruzies over domeinnamen sneller, transparanter en goedkoper op te lossen zijn dan met een rechtszaak.

bron: webwereld

 
 
 

Content © 2006

?>?>